¨
Hradisko u Bosonoh
Česká speleologická společnost

Vznikla za obrovského entuziazmu v roce 1978 na místě staršího Speleologického klubu pro zemi Moravsko - Slezskou v Brně. Odborné sdružení dobrovolníků jejichž posláním je ve volných chvílích se chápat krompáčů, kyblíků a jiných vhodných nástrojů a objevovat dosud neznámé jeskyně a podzemí prostory. Česká speleologická společnost je dnes hlavním garantem speleologických průzkumů v České republice, je prestižní společností, která je orgány státní správy vnímána jako hodnotný a seriózní partner při průzkumu a ochraně krasových jevů a historického podzemí.

Základní organizace ČSS

V České speleologické společnosti se v současnosti sdružuje 68 základních organizací (speleoklubů) s více než tisícovkou členů. Většina z nich je soustředěna v Moravském krasu. ZO ČSS jsou samostatné, řídí se Stanovami ČSS, mají právní subjektivitu, mohou nabývat práv a zavazovat se.

Speleologický průzkum Poustevník Marek

Nová základní organizace 6-31 České speleologické společnosti ustanovená v roce 2005 na podporu speleologického průzkumu předevších ve střední části Moravského krasu (Habrůvecká plošina). ZO ČSS 6-31 Speleologický průzkum Poustevník Marek pevně spočívá na speleohistorických základech položených již v roce 1982 a svůj rodokmen odvozuje od ZO 6-12 Speleologický klub Brno ZO 6-31 nyní provádí průzkum a dokumentační práce především na Habrůvecké plošině , komplexně je studována celá okolní problematika, zejména středu Moravského krasu. Našími schválenými pracovišti jsou: Závrt u Habrůveckých smrků a Ventarola na Děravce. Pod monitoringem Správy CHKO je prováděn předběžný průzkum "Paleoponoru" v Ochozském žlíbku. Pokračuje též průzkum našeho tradičního významného pracoviště: historického podzemí chrámu Panny Marie ve Křtinách. Úzce spolupracujeme se Správou CHKO Moravský kras v Blansku a dalšími odbornými institucemi. Základní organizace 6-31 České speleologické společnosti má tu čest rozvíjet slavnou tradici habrůvecké speleologie, reprezentovanou panem Arnoštem Hlouškem s kamarády z Habrůvky.



Jeskyňáři

honosněji speleologové, ještě dříve skalní duchové. Svérázná drsná krasová komunita, čítající dnes v Moravském krasu několik stovek jedinců, kteří mezi sebou soupeří o objevy dosud neznámých jeskyní a podzemní zábory. Každému je nakonec odpuštěno a sám se v Krasu stává folklórní postavou, nebo dokonce pohádkovou bytostí.

převzato z webu marekpoustevnik.cz