¨
Hradisko u Bosonoh

K romskému undergroundu na Stránské skále.

Speleo 13/1993. Česká speleologické společnost

Ve Speleu č. 11 vyšel mezi krátkými zprávami zajímavý příspěvek Romský underground, který pojednává o tom, kterak podzemí Stránské skály na periferii Brna osídlili již na jaře 1992 naši rómští spoluobčané, případně jejich soukmenovci z Rumunska. Shodou okolností operovali v uvedené době ve zmíněných podzemních prostorách členové Speleohistorického klubu Brno, kteří zde prováděli dokumentaci krasových jevů a nedokončené podzemní továrny z II. světové války. Nutno předeslat, že tito členové České speleologické společnosti se v dnešní době plné ozónových děr důsledně drží lidové moudrosti "v podzemí se neopálíš", takže jakákoliv úvaha o jejich možné záměně s výše uvedenými Rómy je pod tíhou tohoto argumentu předem lichá.

Dokumentační práce byly prováděny na jaře a v létě 1992, tedy v době, kdy zde soudě alespoň podle reakcí brněnských novin mělo být nejvíce nebezpečno. Žádný rómský vrátný, který by nepouštěl zvědavé návštěvníky (případně etnografy) do svého podzemního příbytku, či vybíral nějaké to vstupné, však nebyl pozorován. Jeden z členů organizace dokonce navštěvoval dotyčná místa za účelem mapování takřka obden, přesto ani jedinkrát nemusel vytahovat zpoza overalu dvě svištící dřívka spojená kouskem provázku.

Přesto je cosi podivného na Stránské skále. Jako památka na Lidové milice stojí v jedné ze štol klimatizovaný kryt, který byl (jak uvádí zpravidla dobře informovaný zdroj) krátce po listopadu 1989 ilegálně otevřen a byl v něm objeven milicionářský archiv, nějaké zbraně a další zajímavosti. Dodnes je tento kryt uzavřen a zřejmě je kolem něj živo. Vydáte li se ve správný den na Stránskou skálu například kolem druhé hodiny ranní, zajisté neunikne Vaší pozornosti, jak na Vás míří z křoví bouchačka černě oděného pistolníka, jak v tutéž denní dobu projíždí temnými štolami traktor, či jak na ztmavlém horizontu se to jen míhá přihrbenými postavami. Že by se sem přestěhoval z Ameriky již zcela jistě vypuzený Hagen? Nebo je snad pod lampou největší tma?
-sen-



ZPĚT
<