¨
Hradisko u Bosonoh
19.3.2021
Odesilatel: marekgyaneshwarpuri@gmail.com, Marek P. Gyaneshwarpuri
Má kritika Ondřeje Králíka, novopečetěného katolíka a jeho teze o samospasitelnosti služby, neuznávajícího pravý význam modlitby.

Ježíš v evangeliích, na která se ty odvoláváš, říká:

"Skutečně říkám vám: Není nikoho, kdo opustí dům, nebo ženu, nebo bratra nebo rodiče nebo děti pro Boží království, aby nedostal o mnoho více už nyní a život věčný v budoucnosti."

To ale znamená, že bys měl být mnichem a né světským člověkem. Pak by se tvá filozofie vyčistila. Já znám Boží slovo v evangeliu. Bůh s tebou, Ondřeji. Zachovávej celibát, pěkně harmonický celibát bez potlačování čehokoli. Potom procitneš z klece názorů. Dřív ne. To ti říká poustevník Marek, který si službu lidem odbyl jako charitní pečovatel a teď je na jiném stupni vědomí, jako muž zasvěcený modlitbě srdce. Modlitba srdce je rovněž služba Bohu, Ondřeji. Ty ji zatím ale nejsi hoden. Musíš se polepšit. Pozor na ten sex. Jak chceš být mnichem? Nedalo mi to a tak jsem zvedl propisku a napsal ti tento vzkaz ve 3 hodiny ráno. Žádný sex a to ani v koutku své duše. To jsem ti napsal z milosti Boží. Musí zcela skončit to ustavičné flirtování s ženami. Ale tobě zatím spousta věcí uniká. A teď jdi jako poslední hříšník sloužit potřebným, máš to zapotřebí. Jako charitní pečovatel uvidíš z blízka lidské osudy o nichž dnes nemáš ani ponětí. A to tě vyléčí. A odlož pýchu, která by tě zaslepila, že něco jsi.

Milý Ondřeji,
nedá mi to, abych ti ještě jednou napsal a poopravil tvé katolické idee. Zatím nejsi žádný velký služebník lidí, a proto přijmi mou kritiku. Na mě to katolické ego nevytahuj.

Orientuji se dobře v Bibli, dovedu posoudit kdy se mýlíš. Ještě jsi nedospěl k modlitbě, ale to bys měl jako katolík učinit. Jinak si budu myslet, že jsi nižší člověk, z nižší kasty svým zrozením. Modlitba je principem nadevším pozemským. Ale k tomu musíš dospět sám, přirozeným vývojem. Opravdu se nezačneš modlit? Tvůj kněz - zpovědník tě k tomu ale přivede. Až půjdeš od svaté zpovědi dostaneš jako pokání za rozhřešení odříkat si četné modlitby. To bude začátek. Pak příjde na řadu pravidelný růženec k Panně Marii. Tehdy procitneš ze svého opojení. To ti říká Bible: "Modlete se bez přestání." A to je podstata naší indické mantra džapy. Doufám, že se z tebe nestane katolický sebestředný fanatik a že budeš mít ve stálé úctě i naše indické naboženství. Ale za tebe se modlí jeden jogín, který kvůli tobě nešel zase jednu noc spát. Tak si odříkávej modlitby k Panně Marii a buď požehnaný. Bůh je všemohoucí. Tak z tebe, v rozporu s tvou dřívější kritickou vůlí, učinil katolíka. A tak tě naučí i modlit se. Jak chceš sloužit lidem bez modlitby? Slepý chce vést slepé, nepadnou všichni do jámy? To říká Ježíš, který byl nejdříve na poušti a teprve poté začal svou misi. A co dělal Ježíš na poušti? Modlil se k Bohu! Proto i my se musíme hodně modlit, dříve než případně vykonáme velký čin pro svět. Na to nezapomínej. Ještě nejsi očištěn. Modlitba očišťuje srdce. A neodsuzuj tedy nás poustevníky, my se jenom očišťujeme. Opakujeme si Boží jméno tak jako starci na Athosu, jogíni v Himaláji či mniši ve svých klášterních celách. Vidím, že téměř každý z nich by raději šel sloužit lidstvu, než aby se v samotě konfrontoval se svým já a očistil se. K čemu je taková služba? Jen útěk od Boha. Tak to alespoň vidím já. Sloužit předčasně se nevyplácí. Člověk vstoupí do máje (světské reality), která ho pohltí. Nemá ještě sílu světce, osvoboditele duší. I my musíme mít ty kvality světce, který dlouho zrál v ústraní. Přichází k nám z osamění duše. Mít tu sílu jako On. Toho se všichni démoni na světě bojí. Potom již nikdy nebudeme podléhat hříšným slabostem, kterým se tak daří ve světské společnosti lidí. "Co prospěje člověku, když získá celý svět, ale duši své škodu učiní?" Tak uvažují moudří a radostně raději zůstávají v samotě jen s růžencem v rukách, na horských poustevnách, Bohu slouží modlitbami.

Jinak co říká Halík nemohu posoudit, protože jsem se o jeho učení nikdy zvlášť nezajímal. Ale přesto jsem přesvědčen, že podstatná část učení tohoto inteligentního člověka je právě o významu a důležitosti praxe modlitby v každodenním životě. Tomáš Halík je znám svými poměrně svobodomyslnými názory, které částečně čerpá - jak jinak - i ze své zkušenosti s východními naukami. Je tedy i jako kněz poměrně kosmopolitní. Nepoužívej proto Halíkovo jméno pro své spekulace. Právě Halík dobře chápe význam pousteven, na které se sám i příležitostně uchyluje.

Jak chceš tedy žít bez modlitby a usebranosti? A co tvé sexualní avantýry s prostitutkami? Nezlob se na mne, že to zde probírám, ono to totiž souvisí s tématem. Jak bys mohl s takto zaneřáděným vědomím pochopit prospěšnost a skrytý význam modlitby? Ale to jsi ještě nebyl katolík, budiž řečeno na tvou obhajobu. Tak čí názory jsou z nižší úrovně vědomí? Nerad to připomínám, ale nějaká vyšší vůle mne k těmto slovům inspiruje. Zamysli se Ondřeji, tvé názory se budou zcela jistě měnit a budou zrát v opravdovou moudrost. Tedy ven z klece duality. Tvé současné názory ale ještě jsou z duality. Tyto kazy ve vědomí se nesmyjou ani svatou zpovědí. Jsi stále svázán s karmami. Stále jsi jini stahován dolů. Odtud pramení tvá žádostivost po ženě. Jak bys chtěl být mnich s takovou chlípností v srdci? Dokonce i já se bojím přistoupit k Mistrovi a to jsem, co se sexu týče, již osvobozenou bytostí. Ale člověk nikdy neví, co ho drží a stahuje níž.

Motto závěrem:
"Pomýšlel jsem na založení kliniky, jež by pomáhala trpícím masám. Ale můj mistr mě zadržel, neboť se nemohl ubránit pocitu, že by mě tato činnost odvracela od vyšších cílů. Namítal dokonce i tehdy, když jsem zpíval, skládal básně nebo maloval. Radil mi abych se nenechal svádět z cesty a abych praktikoval mlčení. "Hlas ticha je hlasem nejvyšším.", říkával. Stojí za všemi úrovněmi vědomí a všemi metodami komunikace. Nauč se naslouchat tichu... Jsi na cestě, nezastavuj se na jednom místě a nepřipoutávej se k ničemu. Mlčení ti dá to, co ti svět nikdy dát nemůže.
Svámí Ráma
Život s himalájskými mistry.

Poustevník hermit.

Kdo má odvahu kritizovat poustevníky věnující se modlitbě?


Související odkaz:
Mám sloužit dualitě nebo být poustevník? Vyšší jóga nazírání Podstaty.