¨
Hradisko u Bosonoh
3.3.2022
Hlas poustevníka k dění na Ukrajině.
Budu asketa. Modlitbou a půstem lze čelit i válkám. Nesouhlasím s válkou, která nic neřeší. Jsem odpůrce násilí při řešení konfliktů ve všech podobách. Budiž Světlo - tma mizí. Ať je všude mír, blaho a prosperita. Taková je má prosba. Válka - strádání bez konce. Východiskem je askeze za mír ve světě. K tomu se chystám já. Jak jen se mohou dva křesťanské národy v Evropě, navíc v 21. století, tak krutě zraňovat? To Bůh neschaluje. Ať mi promine Rusko a pan Putin, že s nimi nesouhlasím. A to jsem je měl až dosud ve velké vážnosti a úctě. "Pane Ježíši Kriste, smiluj se nad námi a nad celým světem." To by si měli opakovat. Tak to vidím já, poustevník Gyaneshwarpuri. Západní svět zajisté nespravedlivě zraňoval duši hrdinného ruského národa a teď se dočkal odpovědi. Válka však není ta Cesta. To si uvědomte. Násilí je na obou stranách. Proto skutečně moudří se jen tiše modlí a nepoddávají se zlému. "Neprotivení se zlu násilím" řekl jeden velký Rus (Lev Nikolajevič Tolstoj), který to realizoval u Boha. Né, nebudu bojovat ani na jedné straně. Jsem mnich a k tomu poustevník. Se mnou nepohnou. Nebudu nenávidět nikoho. Zastrašování jadernými zbraněmi na mne neúčinkuje. Né, nebudu se bát. Pane Putin, měl byste se vydat na konzultaci ke starcům na horu Athos, a né naslouchat svým vojenským generálům. Nikdy neustoupím zlému. Taková je má víra. A Láska. Neustoupím ze zásad své víry. Svět kolem mne vře, ale já setrvávám v klidu. Svět kolem se může zbláznit, já zůstanu nepohnutý a nezaujatý. Kéž by se k Vám donesl můj hlas pane Putine, poustevníka z České republiky. Vy můžete zastavit celé to nedorozumění.
ruská vlajka ukrajinská vlajka česká vlajka

"Nelpi na příteli či nepříteli, na synu či příbuzném, na míru či válce. Pokud míříš do Višnuova království nahlížej všechny věci jako rovnocenné."
šrí Šankaráčárja.

Riši, který sedí na jednom místě může učinit vše, když bude chtít. Může vyvolat válku, nebo ji ukončit. On však ví, že probíhá kosmický a karmický proces, a proto moudře nezasahuje.
Ramana Mahariši
Vědomá nesmrtelnost




ZPĚT